Terug

7 redenen om aan coworken te doen

Werken als freelance tekstschrijver of designer geeft je veel vrijheid. Je hebt immers geen baas of collega’s waarmee je rekening moet houden. Helaas houdt dat ook in dat je vaak eenzaam en alleen thuis aan je bureau zit te staren naar je computerscherm. En hoor je daar dan plots wat gemompel? Juist ja, uiteindelijk begin je dan maar tegen jezelf te praten…   Ooit al aan een coworkersruimte gedacht? Je huurt een flexibele werkplek en komt in contact met andere freelancers. Ik doe het nu anderhalve maand, en ik zou niet meer zonder willen!  

1. Er heerst een gezellige, maar ongedwongen drukte

  In zo’n coworkersruimte heerst een gemoedelijke sfeer. Als je binnenkomt word je meteen vriendelijk begroet. ’s Ochtends is het er vaak rustig, verschillende freelancers stromen pas tegen het middaguur naar binnen. Sommige freelancers zie je dagelijks, andere komen alleen op woensdag om bepaalde klanten te ontmoeten. Af en toe een babbel? Gezellig! Nood aan meer rust? Trek je dan even terug op een rustigere werkplaats. ’s Middags eet je niet alleen, en als je even wilt pauzeren, trek jezelf dan terug in de gezellige zetels van het salon!  

2. De koffie is er goed

  Niet onbelangrijk: koffie, thee en water zijn er vaak gratis! Het geluid van koffiebonen die gemalen worden? Jep — dat is het geluid dat ik op maandagochtend wil horen! Bovendien heb je er meer dan koffie: scan- en kopieerapparaat, snelle wifi, printers, … Alles wat een kantoor nodig heeft!  

3. Duur is het niet

  Stel je even voor dat je als freelancer je zaak wilt beheren vanaf een eigen kantoor. Een pand zoeken en dat beginnen huren, da’s als freelancer vrij onbetaalbaar. Een coworkersruimte is dan de ideale oplossing! Je krijgt er heel wat voordelen mee van een eigen kantoor, zonder dat je zelf voor alle kosten moet opdraaien.  

4. Het ziet er professioneel uit

  Stel, je werkt van thuis uit. Plots belt een klant je op, hij wilt de voortgang van een opdracht even uitgebreider bespreken. Je moet hem dan thuis ontvangen, terwijl de afwas in de keuken al twee dagen niet gedaan is en de stofzuiger toch ook weer enkele weken de kast niet is uitgekomen. Behoorlijk gênant. Een klant ontvangen in een coworkersruimte oogst heel wat meer ontzag. Bovendien kun je je ook even terugtrekken in een fancy vergaderzaaltje. De klant ziet meteen dat je de zaken serieus meent!  

5. Je deelt ervaringen en krijgt extra opdrachten

  In een coworkersruimte zit je tussen gelijkgestemde freelancers. Er zitten er die al jaren zelfstandig zijn, of freelancers die net hun ondernemingsnummer kregen. Allemaal hebben ze ongeveer dezelfde stappen doorlopen als jij. Zit je ergens mee, dan is er ongetwijfeld iemand die je verder op weg kan helpen. Bovendien is een coworkersruimte de ideale plaats voor kruisbestuiving. Zet een freelance designer, freelance copywriter en freelance webdeveloper aan één tafel, wedden dat je elkaar dan van opdrachten kan voorzien? Die extra opdrachten doen meteen de huurprijs voor je flexibele werkplek in het niets verbleken!  

6. Je creëert meer discipline en vrije tijd

  Wat mij vooral opvalt, is dat ik veel gedisciplineerder ben. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat mijn bureau nu heel wat verder staat dan de twee meter van mijn bed, zoals voorheen. Plots heb ik tastbaardere werkuren. Zelf ben ik eerder een avondmens en kwam ik ’s ochtends enorm traag op gang. Door naar “mijn kantoor” te gaan, valt deze beperking weg. Door niet meer thuis te zitten, hou je de huishoudelijke taken ook beter gescheiden van je werk. Als ik ’s avonds thuiskom, werk ik ook enkel verder als ik dringend iets moet afmaken of een deadline heb. Anders heb ik het gevoel dat ik productief genoeg ben geweest, en recht heb op een avondje voor de televisie of met vrienden. Ook belangrijk natuurlijk!  

7. Testen is gratis!

  Nog niet volledig overtuigd van een coworkersruimte? Dit fenomeen is werkelijk aan een opmars bezig, in de grotere steden komen er steeds meer tevoorschijn. Het voordeel is dat velen daarvan een gratis testdag aanbieden. Niets houdt je dus tegen om op enkele plaatsen eens te gaan testen. Zo merk je meteen of het iets voor jou is, en welke plaats je het liefste hebt. Ik kan het je van harte aanraden!       Thomas Van de Wal tanker / communicatie rechtdoorzee   www.tankerteksten.be thomas@tankerteksten.be +32 (0) 477 41 23 31 www.facebook.com/tankerteksten     Als freelance copywriter nam Thomas het roer in eigen handen. Met tanker legt hij zich toe op alles wat met tekst en communicatie te maken heeft. Zijn koers is duidelijk: rechtdoorzee. Want rond de pot varen, daar houdt niemand van. 

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten