Terug

6 tips voor elke startende freelancer

Twijfel je om freelancer te worden of ben je recent begonnen als freelancer? Ongetwijfeld zit je met tal van vragen en onzekerheden. Als freelancer wordt alles plots anders. Moest je als werknemer bij wijze van spreken gewoon elke dag om 9u aan je bureau gaan zitten om op het einde van de maand je loon te ontvangen, dan ben je als freelancer volledig zelf verantwoordelijk voor je inkomsten. Er zijn een aantal zaken waar je best rekening mee houdt als je je freelance activiteit leuk en rendabel wilt houden.  

1. Structuur!

Als freelancer heb je plots alle vrijheid van de wereld. Zin om op dinsdagavond op stap te gaan en de volgende ochtend liever in je bed te blijven liggen? Niemand zal er een probleem van maken. Moet je om 11 uur boodschappen gaan doen? Heb je zin om op woensdag met de kinderen te picknicken of weg te gaan? Behalve dat stemmetje in je hoofd zal niemand er iets van zeggen. Maar soms heeft dat stemmetje in je hoofd wel een beetje gelijk. Voor een freelancer geldt: niks gedaan = niks verdiend. Een mens heeft gewoonweg een bepaalde structuur nodig. Punt. Probeer je dag dus zo efficiënt mogelijk in te vullen. Al is het maar om te vermijden dat je om 10 uur ’s avonds plots aan een opdracht moet beginnen die de volgende ochtend klaar moet zijn.  

2. Wees kritisch voor jezelf

In een bedrijf wordt alles veel meer gecontroleerd. Vaak wordt er misschien té veel gecontroleerd en krijg je de indruk dat sommige mensen in bezigheidstherapie zitten. Als freelancer is er echter maar één partij waar je afhankelijk van bent, maar dat is wel een belangrijke. Namelijk je klant. Een bedrijf is zó opgebouwd dat een product of een dienst via verschillende stappen bij de klant terechtkomt. Meerdere mensen zijn verantwoordelijk voor het volledige proces van ontwikkeling, productie, aflevering, facturatie enz. Als freelancer ben je zélf verantwoordelijk voor al die aspecten. Het is niet omdat je copywriter bent dat je het recht hebt om een amateuristische factuur op te maken. Je mag nog zo’n goede IT’er zijn, als je communicatief tekortschiet is dat als freelancer een probleem en blijf je beter in een bedrijf werken waar anderen je communicatieskills in jouw plaats verzorgen. Wees dus kritisch bij alles wat je doet, van je voicemail tot de opmaak van je facturen. Want een ontevreden klant krijg je niet snel terug.  

3. Bedank je leads

Ben je net begonnen als freelancer en heb je via een zakelijk of privécontact een klant gevonden? Een bedankje kost tijd noch moeite en het levert je misschien nog andere klanten op ook. Waarom niet je bestaande klanten gebruiken? Werk bijvoorbeeld met een kleine attentie of een eenmalige korting voor klanten die je nieuwe leads bezorgen.  

4. Vermijd de eenzaamheid

Het klinkt aantrekkelijk: ’s ochtends een koffietje drinken en de krant lezen, achter je bureau kruipen en rustig je eigen tempo volgen. Maar na een tijdje heb je het echt wel gezien. Zorg daarom dat je ofwel een aantal bijkomende (privé)activiteiten hebt waarin je je kan ontspannen en waar je mensen ontmoet. Een coworking plek is ook absoluut aan te raden. Die vind je tegenwoordig in elke (middel)grote stad en je vindt er een bureau, internet, vergaderzalen en vooral ook “collega-freelancers”. Met een klein beetje geluk leg je zelfs contacten die nieuwe opdrachten of klanten opleveren!  

5. 10 keer schieten is minstens één keer raak

Als freelancer moet je zelf op zoek naar opdrachten. Zeker in het begin is je netwerk nog niet zo groot en is elke opdracht welkom. Ga daarom zeker ook in op zaken die misschien niet 100% beantwoorden aan je droomjob. Laat ook geen opdrachten liggen die je te klein lijken. Zo’n kleine opdracht leidt misschien wel tot andere opdrachten bij dezelfde of bij andere klanten.  

6. Het belang van een goede administratie

Artistieke talenten zijn meestal niet de beste boekhouders. Op zich niks mis mee, want de ideale boekhouder is waarschijnlijk dan weer niet zo creatief. Toch is het belangrijk om als freelancer een goede administratie te hebben. Wat zijn je inkomsten? Wanneer moet je je BTW en je sociale lasten betalen? Hoeveel moet je na twee jaar “bijbetalen” voor je sociale lasten? Dat zijn allemaal vragen waar je een goed zicht op moet hebben wil je niet voor verrassingen komen te staan. Heb je bovendien een systeem om je betalingen op te volgen? Zoek een goede boekhouder die je op een juiste manier begeleidt.

Door: Arjan Kwakkenbos www.linkedin.com/in/arjankwakkenbos   Arjan Kwakkenbos is freelancer (LinkedIn titel: freelance language lover). Na een carrière van 14,5 in de telecom- & retailsector nam hij de beslissing om zelfstandige te worden. Vandaag gebruikt hij vooral zijn talenkennis en dankzij bijkomende opleidingen SEO en webschrijven heeft hij vandaag zeer afwisselende opdrachten; vertalingen, copywriting voor websites, taalcursussen, ondertitelingen.  Wil jij op de hoogte blijven van nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten