5 onmisbare eigenschappen van elke goede freelancer | Freelancer.be

5 onmisbare eigenschappen van elke goede freelancer

Gepubliceerd op 11 September 2018

Wanneer je beslist zelfstandig (in bijberoep) te worden, kies je ervoor om je eigen opdrachten en klanten te kunnen kiezen, je eigen planning te bepalen én je eigen tarieven te hanteren. Klinkt super, niet?
 
Toch is niet iedereen in de wieg gelegd voor freelance werk, want er komt vaak ook een deel onzekerheid bij kijken: er is veel concurrentie, niet alle opdrachten sluiten even goed bij je eigen interesses aan en er zijn onvermijdelijk ook kalmere periodes… en dat merk je dan weer aan je bankrekening, natuurlijk.
 
Do you have what it takes?
 
Twijfel je of freelancen iets voor jou is? Als jij over deze 5 eigenschappen bezit, dan kom je al een heel eind!
 

  1. Passie
Je houdt van je beroep en je bent overtuigd van je capaciteiten, en dat straal je ook uit! Als je zelf al niet zeker bent waarom je gekozen hebt voor een bepaalde activiteit als freelancer, waarom zouden je klanten dat dan wel zijn? Enthousiasme, passie en veel goesting om aan een project mee te werken en er je stempel op te drukken, dat onthoudt je (toekomstige) klant vast wel!
 
  1. Geduld
Nieuwe opdrachten stromen niet (altijd) vanzelf binnen. Je moet bereid zijn zelf ontelbare vacatures af te schuimen, proactief een netwerk uit te bouwen, te reageren op ontelbare opdrachten op freelancenetwerken en constant je mailverkeer te onderhouden. Geduld, een mooie deugd? Zeker en vast!
 
  1. Zelfkennis
Je weet wat je aankan en wat niet. Je kan inschatten hoeveel tijd je nodig zal hebben voor een project en of het iets voor jou is. Want hoe graag je het ook wil, niet elke opdracht zal spek voor jouw bek zijn… en dat is helemaal oké. Het belangrijkste is dat je zelf beseft wanneer je iets tot een goed einde kan brengen en wanneer niet. Zo blijft iedereen tevreden.
 
  1. Time management skills
Deze spreekt vanzelf. Als freelancer bepaal je dan wel grotendeels zelf je uren, maar “with freedom comes great responsibility”. Kon zo uit een filmscène komen, niet? 😉 Beloof je een bepaalde deadline te halen, doe dat dan ook. En zorg er ook voor dat je tussen het zoeken naar werk, het werken aan opdrachten en je administratie ook nog aan rust toekomt.
 
  1. Optimisme
Nobody likes Negative Nancy! Lukt het niet meteen om een opdracht binnen te halen? Heb je (naar je gevoel, toch) tientallen offertes verstuurd om uiteindelijk van een kale reis terug te komen? Tja, dat kan gebeuren, maar het mag jou niet ontmoedigen om de volgende dag opnieuw enthousiast aan een nieuwe werkdag te beginnen.
 
Ben je nog steeds aan het lezen? Goed bezig, want dan heb je vast ook een bepaalde mate van doorzettingsvermogen, een andere onmisbare eigenschap van een succesvolle freelancer 😉
 
Geschreven door: Karolien Odou
www.digiminx.be
 
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan! 

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie