4 Uitdagingen voor een startende freelancer | Freelancer.be

4 uitdagingen voor een startende freelancer

Gepubliceerd op 4 September 2019

Kan iedereen zomaar als freelancer beginnen of is de ene er beter voor uitgerust dan de andere? Goed om te weten is dat freelancen niet alleen betekent dat je je eigen baas bent. Uitdagingen zoals een onvoorspelbare werklast, financiële instabiliteit, ‘eenzaamheid’ en administratieve taken horen er zeker ook bij.
Terwijl een bedrijf relatieve stabiliteit en een duidelijk loopbaantraject kan bieden, kiezen hoe langer hoe meer professionals van alle leeftijden volop voor autonomie, flexibiliteit en een gevoel van controle. De ‘gig’- of platformeconomie draait op volle toeren. 

Maar hoe weet je of jij over de vaardigheden beschikt om de stap te zetten? We zetten hier vier belangrijke uitdagingen op het vlak van zelfmanagement op een rij:

1.Onzekerheid.

Op de freelancetoer gaan betekent dat onder andere de werk- en loongarantie die een bedrijf biedt, wegvalt. Je moet dus zelf je inkomen regelen en rekening houden met minder drukke momenten, zoals de vakantie- of kerstperiode. Zonder je continu zorgen te maken, dien je steeds tijdig uit te kijken naar een nieuw project.

2. ‘Randactiviteiten’.

Freelancers moeten niet alleen goed zijn in hun vak, maar ook in administratieve en organisatorische taken, zoals prospectie, planning klantenbezoek, opmaken offertes en facturen, enz. Gruwel je alleen al bij de gedachte aan cijfers, dan voorzie je best een extra budget om een boekhouder in te schakelen.

3. Eenzaamheid beheren.

Het freelance bestaan brengt vrijheid en autonomie met zich mee, maar het betekent vaak dat je alleen werkt. Collega's om ideeën mee uit te werken of raad aan te vragen en bijpraten aan de koffieautomaat is verleden tijd. Vandaar allicht het succes van de coworking-ruimtes bij freelancers.

4. Het managen van het ‘merk’.

Werk je bijvoorbeeld bij een verzekeringsbedrijf, dan is het voor potentiële klanten duidelijk wie je vertegenwoordigt. Als freelancer moet je zelf je potentieel en waarde naar klanten communiceren en word je uitgedaagd om je persoonlijk merk te ontwikkelen.

Denk dus goed na of, wanneer en hoe je freelancer wil worden. Wat je zeker nodig hebt, is de juiste mentaliteit om het gebrek aan financiële zekerheid en de ups en downs van de werklast het hoofd te bieden. Beschik je daarnaast over een stevige portie proactiviteit, psychologische veerkracht en mentale flexibiliteit, dan ben jij klaar om de sprong te wagen.


Door: Birgit van de Wijer

Content & social media manager, copywriter, blogger, eindredactie, vertaler (NL-FR-EN) Schrijven, dat is mijn passie en niet zo toevallig ook mijn job.
 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied? Meld je dan nu gratis aan!  

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Birgit van de Wijer

Birgit heeft een grote passie voor taal. Zij levert content voor blogs en websites en daarnaast is zij vertaler in Frans, Engels en Nederlands. 

blogger1

Isabelle Colle

Isabelle is een gepassioneerde copywriter die een verscheidenheid aan onderwerpen, doelpublieken, talen en outputkanalen onder de knie heeft.

Download de gratis Freelancer applicatie

Available on the App Store
Available on Google Play