Terug

4 Uitdagingen voor een startende freelancer

Kan iedereen zomaar als freelancer beginnen of is de ene er beter voor uitgerust dan de andere? Goed om te weten is dat freelancen niet alleen betekent dat je je eigen baas bent. Uitdagingen zoals een onvoorspelbare werklast, financiële instabiliteit, ‘eenzaamheid’ en administratieve taken horen er zeker ook bij.

Terwijl een bedrijf relatieve stabiliteit en een duidelijk loopbaantraject kan bieden, kiezen hoe langer hoe meer professionals van alle leeftijden volop voor autonomie, flexibiliteit en een gevoel van controle. De ‘gig’- of platformeconomie draait op volle toeren. 

Maar hoe weet je of jij over de vaardigheden beschikt om de stap te zetten? We zetten hier vier belangrijke uitdagingen op het vlak van zelfmanagement op een rij:

1.Onzekerheid.

Op de freelancetoer gaan betekent dat onder andere de werk- en loongarantie die een bedrijf biedt, wegvalt. Je moet dus zelf je inkomen regelen en rekening houden met minder drukke momenten, zoals de vakantie- of kerstperiode. Zonder je continu zorgen te maken, dien je steeds tijdig uit te kijken naar een nieuw project.

2. ‘Randactiviteiten’.

Freelancers moeten niet alleen goed zijn in hun vak, maar ook in administratieve en organisatorische taken, zoals prospectie, planning klantenbezoek, opmaken offertes en facturen, enz. Gruwel je alleen al bij de gedachte aan cijfers, dan voorzie je best een extra budget om een boekhouder in te schakelen.

3. Eenzaamheid beheren.

Het freelance bestaan brengt vrijheid en autonomie met zich mee, maar het betekent vaak dat je alleen werkt. Collega's om ideeën mee uit te werken of raad aan te vragen en bijpraten aan de koffieautomaat is verleden tijd. Vandaar allicht het succes van de coworking-ruimtes bij freelancers.

4. Het managen van het ‘merk’.

Werk je bijvoorbeeld bij een verzekeringsbedrijf, dan is het voor potentiële klanten duidelijk wie je vertegenwoordigt. Als freelancer moet je zelf je potentieel en waarde naar klanten communiceren en word je uitgedaagd om je persoonlijk merk te ontwikkelen.

Denk dus goed na of, wanneer en hoe je freelancer wil worden. Wat je zeker nodig hebt, is de juiste mentaliteit om het gebrek aan financiële zekerheid en de ups en downs van de werklast het hoofd te bieden. Beschik je daarnaast over een stevige portie proactiviteit, psychologische veerkracht en mentale flexibiliteit, dan ben jij klaar om de sprong te wagen.

Door: Birgit van de Wijer

Content & social media manager, copywriter, blogger, eindredactie, vertaler (NL-FR-EN) Schrijven, dat is mijn passie en niet zo toevallig ook mijn job.  

Wil je dagelijks nieuwe opdrachten ontvangen in jouw branche? Meld je dan hier gratis aan.

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten