Terug

3 factoren die een rol spelen bij het bepalen van je uurloon als freelancer

3 factoren die een rol spelen bij het bepalen  van je uurloon als freelancer

Het bepalen van je uurloon is een van de meest lastigste keuzes die je moet maken als freelancer. Je moet je als freelancer vaak bewegen in een speelveld waarin vaak een groot aantal concullega’s actief zijn. Wat moet jouw prijsstelling zijn? Kies jij ervoor om je “concullega's” te volgen en de in de markt geldende prijzen aan te houden of volg jij je eigen route? Deze laatste keuze is de beste optie, mits je binnen de lijntjes blijft kleuren.

Bepaal jij je tarief op basis van het gemiddelde tarief van freelancers uit jouw branche? Als freelancer ben je eigen baas en mag je alle beslissingen zelf nemen. Dit geeft je uiteraard een behoorlijke vorm van vrijheid maar in dit geval in een ongemakkelijke vorm. Je moet in dit geval een keuze maken. In dit geval is het enorm belangrijk dat je de juiste keuze maakt en dat is niet makkelijk.    Als je kiest voor een te hoog tarief, prijs je jezelf letterlijk uit de markt. Knipper die euroteken in je ogen gerust weg. Als je kiest voor een te laag tarief, moet je jezelf nog wel afvragen of het lucratief is om een opdracht aan te pakken. Is het een veilige keuze om je tarief te bepalen op basis van het gemiddelde tarief van freelancers uit jouw branche? Dit zou een keuze zijn waarmee het je voor jezelf lekker makkelijk maakt…. toch is dit niet een goede keuze.  Door zonder verder na te denken te kiezen voor het gemiddelde tarief van freelancers uit jouw branche cijfer je jezelf letterlijk weg. Natuurlijk, ook opdrachtgevers kijken naar dit tarief maar komt dit gemiddelde tarief overeen met wat jij kunt bieden? Daarnaast laat jij jezelf een belangrijk deel van je vrijheid ontnemen door anderen zomaar te volgen. Daar ben je vast geen freelancer voor geworden.

Waarom je altijd zelf je tarief moet bepalen als freelancer Het is uiteraard geen probleem om te kijken naar de tarieven die je (vergelijkbare) collega freelancers vragen voor hun werkzaamheden. Daarna volgt echter wel een blik in de spiegel voordat je een offerte doet. Even 2 belangrijke zaken waar je hierbij rekening moet houden: Het kan zomaar zijn dat jij een onderscheidende waarde kan bieden (op basis van kennis en ervaring) waaraan anderen niet kunnen tippen. Je zou door het blindelings volgen van het uurtarief van andere freelancers uit jouw branche jezelf tekort doen! Je biedt als freelancer immers een bepaalde (meer)waarde.  Als starter kun je uiteraard niet het tarief vragen wat ervaren aanbieders uit jouw branche op hun offerte vermelden. Je zet jezelf hiermee letterlijk buitenspel. Ben je een starter? Dan is het een goede keuze om tegen een relatief laag tarief te beginnen om ervaring op te doen. Je kunt in later stadium uiteraard omhoog gaan met je tarief maar dan heb je ook meer (ervaring en wellicht vakkennis) te bieden.

Welk tarief ga jij in rekening brengen als freelancer? Naast de bovenstaande persoonlijke factoren, zijn er 3 meer algemene factoren die een rol spelen bij het bepalen van je uurloon als freelancer. We zetten deze factoren voor je op een rijtje:   Het gemiddelde loon van een persoon die vergelijkbaar werk doet in loondienst. Hou hierbij rekening met je leeftijd en werkervaring. Ook factoren als vakantiegeld en werkgeverslasten mag je hier uiteraard bij optellen. Uiteraard kun je in dit geval wel met een schuin oog naar het gemiddeld uurtarief van zzp’ers in jouw branche kijken. Je eigen uitgaven en kosten. Denk hierbij zowel aan eenmalige investeringen als vaste kosten.  De waarde die jij toevoegt voor je klanten met de uitvoer van jouw werkzaamheden. Hier mag best een reëel bedrag tegenover staan in vorm van eventueel een prestatiebeloning.  

Jouw uurtarief als freelancer vaststellen of berekenen? Zoals je ziet moet je voor jezelf een keuze maken of je jouw uurtarief als freelancer gaat vaststellen of berekenen. Veel freelancers kiezen voor het gemak en kiezen voor het vaststellen van het uurtarief. Door je gewenste uurtarief te berekenen en cijfermatig te onderbouwen, kun je voor jezelf ook een beeld vormen wat je onderaan de streep zal overhouden. Als hiervan afhankelijk bent, weet je wat je beste keuze is.

Door: Rob van Wijk http://www.succesmetjezaak.nl/   Rob van Wijk is een freelance tekstschrijver. Met zijn bedrijf Succes met je Zaak verzorgt hij zowel wervende als informatieve on- en offline teksten/ blogs over diverse onderwerpen voor aansprekende opdrachtgevers.   

Reacties

Operatie is mislukt!
Probeer het later opnieuw. Neem contact op met de klantenservice als het probleem zich blijft voordoen.
Wij maken gebruik van cookies om onze site en jouw ervaring te verbeteren. Door verder te gaan op onze site accepteer je ons cookiebeleid.
Meer weten