2018 = GEDAAN MET UITSTELLEN | Freelancer.be

2018 = gedaan met uitstellen

Gepubliceerd op 15 Januari 2018

Overkomt het je ook dat er een taak is die je moet aanpakken, maar dat je ze om de een of andere reden blijft uitstellen? Is het omdat je niet weet hoe eraan te beginnen? Heb je geen deadline en zie je de noodzaak niet om jezelf tot spoed aan te zetten of lijd je gewoon aan uitstelgedrag?
Troost jezelf, want je bent niet de enige die er in mindere of meerdere mate last van heeft. Maar waarom stellen we dingen zo vaak uit en is er iets aan te doen?


Time management

Uitstelgedrag heeft zeker iets te maken met een gebrek aan time management. Start jij je dag met het lezen en beantwoorden van e-mails of het eindeloos checken van de laatste tweets. Weet dan dat wat je de eerste uren van de dag doet bepalend is voor de rest van je dag. Begin dus met een belangrijke of dringende taak. Het bekijken van je facebook Wall doet niets anders dan je van je werk houden en je concentratie verstoren. Stel je daarom bij alles wat je doet de vraag wat de gevolgen zijn van het al dan niet doen van die taak. Zijn de gevolgen groot, je riskeert bijvoorbeeld een klant te verliezen of een deadline te missen, doe ze dan meteen, ook als is het de vervelendste taak die je te doen hebt. De voldoening die je hieruit haalt zo gauw de taak is afgerond, maakt dat je de rest van de dag in een flow terechtkomt.


Bijschaven

Maar misschien stel jij een taak uit omdat je niet over de nodige vaardigheden beschikt om ze tot een goed einde te brengen? Schakel dan eventueel een andere freelancer in of werk jezelf bijvoorbeeld bij met behulp van een online tutorial. Geef niet op als je niet onmiddellijk vooruitgang boekt of omdat het moeilijker is dan je dacht.


Structuur

Ben je overrompeld door de hoeveelheid werk en stel je daarom taken uit? Structureer je werk dan, verdeel het in hapklare brokken die je een voor een afwerkt zodat het geen onoverkomelijke klus meer lijkt. Het kan nuttig zijn om ‘s avonds als je klaar bent met je werk een takenlijst op te stellen met de prioriteiten voor de volgende dag, zo kan je ’s morgens meteen aan de slag. Je focus en je productiviteit zullen er wel bij varen.

Ben je je eigen uitstelgedrag beu? Maak er dan een goed voornemen van voor 2018 en lach eerst hier nog even met de Amerikaanse stand-up comedian Ellen Degeneres die haar eigen uitstelgedrag op de korrel neemt.

Bron: Brian Tracy, Eat that frog (https://www.briantracy.com/freegifts/etftranscript.pdf)

door: Birgit van de Wijer
http://www.copywriter-and-co.be/nl/portfolio-2
Content leveren voor blogs, websites …, vertalen Frans Engels Nederlands, eindredactie van teksten, artikels, enz. ….dat is mijn passie en niet zo toevallig ook mijn job. 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws voor freelancers? En wil je de nieuwste opdrachten ontvangen binnen je vakgebied?
Meld je dan nu gratis aan!

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog.

Experts

blogger1

Liesbeth Vergauwen

Meer klanten online bereiken met uw website, nieuwsbrief of op social media? Als freelance copywriter en web specialist helpt Liesbeth u daarbij.

Download de gratis Freelancer applicatie